Umami är lösningen för den som vill gå upp i vikt

856 0
umamim-potatis

Umami är en smak utav fem grundsmaker som är sött, salt beskt, surt och umami. Denna ska ha hittats i Japan för mer än 100 år sedan av kemiprofessorn Kikunae Ikeda som utvann kristaller ur dashibuljong som man gör av tång, och fann smaken umamin.

Han gav smaken namnet umamin som översatt till Svenska betyder ”god smak”. Detta ämne som består av natriumglutamat som är en saltform av aminosyran glutaminsyra finns för det mesta i asiatisk mat som tex fisksås och misosoppa, men smaken finns också i mat som vi i Europa är mer bekanta med som tex tomater, lagrad ost, potatis, selleri och parmaskinka.

Anledningen till att umamin smaken och råvaror med den smaken kan hjälpa en att gå upp i vikt är för att det är smaken som sägs öka aptiten.

Än så länge är den här studien väldigt liten men den stöds av den Danska biomembranfysik professorn Ole Mouritsen. Dessutom ska 7 utav testpersoner utav 44 ha fått ökad aptit efter att ha intagit råvaror med umamin.

Om du vill prova den här metoden hemma kan du enkelt se till att få i dig umamin genom att dricka vatten som du har kokat potatis med skal i.

What's your rating?
0 Users rating based on 0 votes