Så kommer 3D printing att förändra världen & vår livslängd

843 0
Bildfrån chemical-materials elsevier

Många av oss har hört talas om det här med 3D printing och hur det sakta men säkert börjar bli allt vanliga i företagsvärlden. 3D printers används för att producera unika tillbehör och till en lägre kostnad utan någon spill. För företagsvärlden kan det här innebära enorma förändringar.

I framtiden kan ett företag i Sverige beställa en ritning istället för en produkt från Kina och skriva ut den direkt med en 3D printer. Det betyder att man inte behöver ha fabriker för att tillverka och att man inte behöver frakta varor. Bra eller dåligt?

Förmodligen blir det betydligt bättre för vår miljö men det betyder förmodligen även att många jobb försvinner. I Sverige finns det inte så många företag som jobbar med 3D printing men tro inte att framtiden är långt bort för det. I Amerika använder man tex 3d printers redan nu till att skriva ut bilar. I Kina och Holland är dom ännu längre fram där dom skapar kompletta 3d hus med 3d printers.

Den privata 3D marknaden har också börjat ta fart och redan nu finns det mini 3D printers för hemmabruk som man kan beställa på nätet. Ett utav dom allra första företagen på nätet med att sälja 3d printers är creativetools som har ett ganska brett utbud av printers med allt från 5000kr till 100.000kr st.

Min far brukar ofta säga att ”Om någon sa till mig att vi om 10 till 20 år kommer att kunna prata med våra nära och kära via telefoner utan sladd och att alla dessutom kommer att ha en egen telefon i fickan” skulle jag skrattat åt den och sagt att den är galen.

Många futurister tror att 3D printern är exakt likadan teknologisk förändring där våra barn eller barnbarn kommer att säga att vi var helt galna som fraktade saker i en lastbil från Kina eller att vi faktiskt behövde gå till ett hus vi kallade för butik för att köpa våra prylar.

Enligt många pressmeddelande från involverade människor inom 3d printing och framtidens värld så är detta en produkt som kommer att finnas i varje hem och vi kommer att kunna skriva ut precis allt via den här maskinen. Detta betyder bland annat att vi inte längre kommer att behöva butiker och att vi inte behöver vänta på saker.

En sak som man kan printa redan nu och som kommer att förändra mänskligheten för alltid samt förlänga vår livsläng till 100 eller till och med 110år är att  skriva ut organ, skin och andra kroppsdelar. Än så länge kan man printa delarna men att ersätta dom är fortfarande något som endast är möjligt i teorin.

Mat är en sak som oroa många. Teoretiskt sätt är det inga problem att printa mat men den stora frågan är bör vi verkligen göra det här? Inte bara är det lita läskigt att vi helt plötsligt inte behöver odla och skörda men man undrar också hur det här påverkar oss i det långa loppet.

För även om vi kan skapa mat som ser exakt likadan ut som (än så länge) ”vanlig” mat till och med i mikroskopisk nivå så är det ändå en artificiell skapelse.

Många tror också att 3d printer kommer att skapa en hel del problem. Man är tex orolig för att man ska kunna printa vapen hemma eller andra farliga saker. Det skulle tex kunna innebära att en terrorist kan ta sig in i ett land utan ett vapen och tillverka vapnet där.

Men om det är någonting den mänskliga historian har lärt oss är det att världen och våra samhällen blir bättre och bättre med tiden. Förmodligen kommer det att finnas lagar för 3d printing i framtiden och den privata användningen kommer med största sannolikhet att begränsas för att garantera alla säkerhet.

Det fantastiska är att vi har kommit så pass långt i vår utveckling att vi från tomma intet kan skapa saker vi idag inte ens kan göra med maskiner. En annan väldigt intressant framtidsbild är att den mänskliga rasen inte behöver jobba! Tänk så mycket mer vi kan åstadkomma med 7 biljoner kreativa människor!

Hur tror du att framtiden kommer att se ut? Vilka fördelar och nackdelar ser du med 3D printers? Lämna gärna en kommentar!

What's your rating?
10 Users rating based on 2 votes